Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 11:53 - Истината за икономиката
Автор: evanjelina Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.12.2013 15:09


Съвременната икономика е възникнала преди около триста, максимум четиристотин години, в епохата на Ренесанса.

Оттогава власт имащите започнали да организират човечеството по нов образец. Подходът бил прост: „Трябва да построим обществото така, че да го управляваме заради собствените ни приходи“. Научно-техническото развитие носело все повече плодове: парната машина, електричеството, радиото и т.н. И пред върхушката застанала задачата: с помощта на тези изобретения да удържат контрол над хората, за да бъдат те послушни, както в робовладелската епоха или епохата на средновековния феодализъм – но не чрез властта на силовите методи, а чрез властта на парите.

От една страна, за това е било нужно да се повиши съзнателността на хората, да им дадат култура, образование, да ги възпитат като съвременни, отчасти просветени роби. А от друга страна е трябвало да ги задържат в мрежа, за да знае всеки своето място. Такава е същността на „висшата икономика“, т.е. икономическа идеология на върховете, а не на тези икономисти, които управляват самата мрежа, състояща се от банки и прочее финансови организации.

И така, стратегията е ясна. Образованието трябва да бъде такова, че хората да не знаят прекалено много. Културата им – такава, че да не достигнат прекалено далече. Всъщност, на елита му е нужно поп-култура с умерено просвещение. Нека СМИ поставят пред населението прости жизнени цели, свойствени за потребителското общество: къща, лека кола до дома и т.н. Главното е – всеки да остане на мястото си и да прави това, което е нужно на върхушката.

Оттук произтичат принципите на построяване на нов порядък, в който покрай средствата за масова информация, задаващи на масите рамките на съществуване, начин на живот и цели, важна роля играят международните отношения, армията, полицията и пр. Човекът от върхушката строи „под себе си“ целия свят: международни корпорации, държави, народи – така, че да властва над тях, извличайки максимална печалба от пари и власт, сега и в бъдеще.

Такива хора в света не са много и те държат браздата в тази насока. Под тях действат властители от местни мащаби, продължаващи същата тази линия. А още по-долу са разположени икономистите и прочее специалисти, обезпечаващи реализирането на глобалните планове. Те не виждат общата картина, а и самите те се намират под влиянието на системата с всички нейни съставни: телевизията, интернет, СМИ, средното и висше образование. Всички тези елементи, добре замислени и насочващи изпълнителите към нужната за елита посока, позволяват да се спечели малко и да се ориентират към определената им ниша.

Такава действа тази мрежа и до днес тя е работела напълно изправно. Но внезапно се рагоря кризата. Същността и е в това, че целият натрупан от елита потенциал – силата на парите, военна сила, власт, СМИ – започват да „изтичат между пръстите“. Върховете се опитват да спрат, да контролират този процес, но нещо неуловимо се е изменило в наше време. Икономическата мрежа, надяната свише на света от неговите властители в сянка, престава да бъде ефективна.






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evanjelina
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 315060
Постинги: 192
Коментари: 51
Гласове: 163
Спечели и ти от своя блог!
Архив