Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 12:57 - Как да отгледаме новия човек
Автор: evanjelina Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
0



imageЧрез обединените усилия на педагози и психолози се изгражда методиката, която да възпита новите деца, способни да построят за нас с вас светло бъдеще. За интегралното възпитание пред “Телеграф” разказа руският гещалт-терапевт Анатолий УЛЯНОВ, който наскоро изнесе безплатни лекции в Рига.

Профилактика на непълноценността

Пo думите на нашия събеседник, всяко човешко действие се състои от четири фази. Първата — формиране на желанието, втората — фаза на избора (къде, с кого, как ще осъществя това желание), трета — непосредствена реализация на действието и четвърта — завършване и интеграция на получения опит. „Работя като психо-терапевт вече 13 години и хората идват при мен винаги с едни и същи проблеми”,  разказва Анатолий Улянов. „В детството, а после и в юношеството са ги възпитавали неправилно и под въздействие на това изкривено възпитание, те не са успели да преживеят отначало докрай целия този четирифазен цикъл на контакти — човекът е прекъсвал всяко едно действие, което е започвал. Даже и тези, които са успели да се промъкнат през първите три фази, не са успели да завършат и да присъединят този опит. Тоест излиза, че човек не може да се реализира.”

На психо-терапевтите им отнема от 5 до 10 години, за да коригират неправилното възпитание, така че от „затормозен”, човек да стане нормален. И Анатолий Улянов заедно с колегите си започва да търси възможност за профилактика, тоест за такава методика, която би позволила от самото начало всичко да се прави правилно, така че да не трябва да се „превъзпитава” по-късно възрастния човек. Така се появи методиката, която нарекоха интегрална.

„Тази интегралност, от наша гледна точка, е подходяща както за деца, така и за възрастни — обяснява терапевтът. – Психологът Алфред Адлер е говорил, че човек цял живот се занимава с компенсация на комплекса за непълноценност, стараейки се да запълни своите слаби страни. Ние пък разбрахме, че е правилно да се прави обратното —да се развиват качества, които ще позволят да бъдем максимално полезни за обществото. Ако не умея да пея, защо ми е да се уча 20 години на това? Но аз умея да се занимавам с психо-терапия. Значи, трябва да вложа всичките си усилия в тази област.”

Правилно обкръжение

Друг въпрос, който отдавна вълнува Анатолий Улянов, е съвместимостта. Много пъти той е стигал до извода, че при хората, които са получил неизкривено възпитание и развитие, родителите са си „подхождали”. Когато родителите биологически, психологически и социално са съвместими, децата им леко и успешно вървят в живота. Възпитателната методика се нарича интегрална, тъй като се изяснило, че човек днес може да се реализира като личност само в правилно обкръжение. „Организацията на това обкръжение представлява самото възпитание — разказва Анатолий Улянов. — Има подобна американска методика, която също се нарича интегрална, но принципната разлика се състои в това, че по нея трябва да интегрираш себе си, а ние говорим за това, че е невъзможно да се направи това, а трябва да интегрираш обкръжението си.”

В това понятие влиза буквално всичко: книги и филми, Интернет, семейното влияние. Въпреки че в процеса на изследването се изясни, че влиянието на  връстниците е по-силно, отколкото това на семейството. Функцията на родителите е по-скоро обезпечаваща, поддържаща, а на връстниците — те са същинското обкръжение, където се разгръща целият потенциал. „Разграничихме етапите на развитие на този потенциал — обяснява терапевтът. — Първият е известен: 9-месечния вътрешно-утробен. След това преходен етап — раждането, след което започват етапите на развитие — от 0 до 3, от 3 до 6, от 6 до 9, от 9 до 12 при момичетата и от 9 до 13 при момчетата, и последният етап — до 20 години.” От 0 до 3 няма особена разлика при възпитанието на момчетата и на момичетата. Най-главното е наличието на майка и най-важният етап е естественото кърмене. Това не е просто храна, а етап на развитие, формиращ и психологическите конструкции на човека. От 3 до 6 години детето е максимално открито към света, всичките му системи са готови за общуване, възприемане на информация и обучение: то може да се научи да чете, да пише, лесно усвоява чужди езици и през този период у него най-лесно се формира образът на света.

Хора на бъдещето

Това е възрастта, от която е за предпочитане момчетата и момичетата да започнат да учат отделно, за да не се отвличат един друг, тъй като те вече започват да реагират един на друг. От 6 до 9 години се формират социалните роли и на този етап децата трябва да умеят да четат и да пишат, да изразяват устно и писмено мислите си и да си представят обемната картина на света. Ако в тази възраст се построи правилно системата на възпитание и на взаимодействие между момчетата и момичетата, може да получим удивителни резултати. „Освен всичко останало, — отбелязва Анатолий Улянов — е много важно през този период възпитанието да се провежда «на терен» — по време на различни екскурзии до производствени цехове, в болници, в музеи, сред природа и т.н. След връщането е важно видяното да се обсъжда в групата.”

Във възраст от 9 до 12—13 години човек вече трябва да определи бъдещата си професия. И в експерименталната група на Улянов 14-годишните деца се учат по програма на 3-ти курс в университета. Не са вундеркинди, а обикновени, но възпитани в правилно подбрано обкръжение деца. Такива хора лесно си намират работа, доста бързо се събират по двойки и се женят.

Последният етап — до 20 години – е ставането на личност, когато полученото възпитание трябва да се реализира. Нормално възпитаното дете по това време вече има свое семейство, деца, образование, работи, а през останалото време се занимава със саморазвитие. В това се състои основната идея на интегралността, тъй като следващият етап от развитието на човечеството предполага обединение на такива хора помежду си.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evanjelina
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 315667
Постинги: 192
Коментари: 51
Гласове: 163
Спечели и ти от своя блог!
Архив