Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 13:02 - ТАЙНАТА НА ИДЕАЛНИЯТ БРАК ИЛИ... „прощавай скъпа, аз обичам друга”
Автор: evanjelina Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове:
3



Дойде и каза: „Обичам друга, извинявай скъпа, но повече не мога така, отивам си” – разказва ми Маша и плаче. Подавам и чашката с чай, прекрасно разбирайки, че дори и да беше чист спирт, тя не би усетила какво пие. Маша скимти жално и на мен хич не ми се иска да съм на нейно място. Беше като в приказките – Маша и Саша, а след това и малкият Миша и дом – всичко в комплект. И изведнъж комплектът рухна. Защо всички приказки започват със сватба? А ние така и не разбрахме дали Пепеляшка е станала от душа Кралица или е останала в себе си чистачка и домакиня? Имали ли са Снежанка и принцът деца? Могли ли са Несмеяна и Емеля глупакът да управляват царството или са се оказали съвършени глупаци.

Умните хора се шегуват, приказката завършва и започва живота. А в живота – един обича диня, а друг пържола. Да се не начудиш, но и такива общо семейство създават! А какво ги обединява? Прав бил приказният разказвача Толстой, когато писал, че всички щастливи семейства си приличат, а всяко е нещастно по своему.

Психолози и социолози отбелязват, че пикът на разводите настъпва след новогодишни празници. По време на „тежки” ваканции много… изведнъж откриват, че живеят със съвършено чужд на тях човек. Просто завихрени от кръгооборота „дом работа” няма кога да се загледаме един в друг. Хората живеят по навик, а след това… бац и „прости ми мила, но обичам друга”.

Има принцип, който всички майки набиват на дъщерите си отрано: „Любовта е не когато двамата гледат един на друг, а когато и двамата гледат в една посока”. Брака се разсипва, когато мъжът и жената губят общия поглед.

Ако по-рано човек се е женил и е могъл да прекара живота си с една жена, то сега два брака е по-скоро норма, а три – четири е тягостна реалност. Човек толкова бързо се изменя – сякаш преживява няколко живота и за всеки „нов живот” търси нов партньор.

И изобщо няма защо да се чудим! Егоизмът – същността на човека – расте, противоречията раздират човек отвътре и той сам със себе си не се разбира, какво остава с другите… Егоизмът сякаш отблъсква хората един от друг.

Но да разрушиш семейство с деца заради нещо, което просто ти се е приискало, е вредно и за родителите и за децата. Т.е. от една страна, природният егоизъм ни тласка към това, че за един живот сменяме партньора според изменящите ни се свойства, а от друга страна, съответно на законите на природата изглежда така, сякаш цял живот се намираме редом все с един и същи човек. Преживяваме трудностите заедно, заедно се изменяме. Отново измислици – премислици? Живели те дълго и щастливо и умрели в един и същи ден.

Същността на жената е желанието, ето затова и на мъжа му се струва, че тя все иска нещо и все е недоволна. Свойството на жената е дом, затова мъжете, които често управляват огромни предприятия, не могат да се справят с елементарни домашни проблеми. Мъжете и жените работят прекрасно в двойка. Тя остава в дома и го изпраща „на лов”, а той се ориентира прекрасно във външния свят и донася „улова” в семейството.

А какво носи на жена си? Заплата? Парфюм за 8 Март? Да предположим, че той е музикант, но дотолкова гениален, а на нея и е омръзнало да бъде кралица по вечеринките и търси увереност за утрешния ден. А той – нито кожено палто, нито микровълнова печка, проваля се на концерти, прибира се неизвестно с кого посред нощ… Ето ти и несъвпадение на желанията, развод и моминска фамилия..

Но пръстените, кожите и микровълновите печки са частност.

Например, искате нови джинси и да завършите университет. Кое желание е по-силно и по-важно за вас? Разбира се „университета”, образованието – това е бъдещето. Така и в човек, дори и да не осъзнава това, има едно Главно желание, което е по-важно от останалите. Желанието да узнаеш смисъла на своя живот! То изравнява всички останали желания, не ги потиска, а сякаш израства по бързо от тях.

За какво живея, каква е моята роля? В желанието да отговори на тези въпроси – загадка и разгадаване, защо ние, хората, с нищо не можем да бъдем удовлетворени. Победителят получава всичко! Именно защото искаме ВСИЧКО и не се съгласяваме на смяна на части.

Точно това Главно желание може да обедини мъжа и жената така, както не е могло да ги обедини нито желанието за дом, нито желанието да отгледат деца, нито курсовете по модно танго, нито милионите в брачната кошница, нито дори желанието  да опознаят тайната на мъглявината Андромеда.

Така, че нека си спомним маминия съвет  и нека мъжът и жената да не гледат един на друг с всичките си недостатъци, а на общата висша цел на техния живот. И това ще ги обединява.

Анна Шалимова

http://www.kabbalah.info/bulg/blog/




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evanjelina
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 315053
Постинги: 192
Коментари: 51
Гласове: 163
Спечели и ти от своя блог!
Архив