Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 10:44 - ТАТЕНЦЕ, ЗАТВОРИ СИ УСТАТА И СИ ОТВОРИ ПОРТФЕЙЛА
Автор: evanjelina Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3488 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 05.02.2011 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Винаги е приятно да видиш добре възпитано дете. Жалкото е само, че такава възможност се среща все по-рядко и по-рядко. Възпитаното дете прилича на рядка птица, която ти се иска да впишеш в червената книга като стремително изчеващ вид.

Добре възпитаното дете, в стандартното разбиране на думата, е тихо и скромно човече, което казва винаги „добър ден“, „благодаря“ и „моля“, с тих и спокоен глас, дете, което слуша родителите си и не прави нищо без тяхното разрешение. Такова дете, несъмнено е удобно за възрастните, но какво му дава това?

 

Така се е получило вече, че хващаме детето и насила му внушаваме изкуствени ценности и щампи, които са се загнездили в главите ни. Опитваме се да го натоварим като компютър със стандартни програми за поведение и искаме от него точното им изпълнение.

Ние не знаем друг метод за възпитание, защото самите ние така сме възпитавани и запрограмирани. Живеем по инерция, без да разбираме защо, опитваме се да се занимаваме с какво ли не, само да не мислим за неизбежния край. В резултат на такова отношение към живота достигнахме до там, че целият живот се разваля пред очите ни. Икономиката, държавната власт, семействата – няма на какво вече да се опрем.

Кариерата и общественото положение не струват нищо в очите на подрастващото поколение. Те са прекалено далечни и абстрактни за техните понятия. Те искат прости и достъпни удоволствия сега и не желаят да влагат в бъдещето. Не е очудващо, че цялата съвременна цивилизация живее в настоящето – бъдещето и е неясно, а и да мисли за него не и се иска.

Строгостта и наказанието вече не работят. Озлобено на родителите си и на училището, детето „се затваря в себе си“, в компютърните игри, а когато порасне, наркодилърите или нацистките организации с удоволствие ще го приютят.

Авторитетът на възрастните днес е празен звук. Няма вече авторитети. Нито ръководителите, нито правителствата, нито каквито и да е други „големи“ хора не са достойни за доверие априори. Всеки трябва да заслужи уважение на дело – така възрастните се отнасят един към друг, така и децата се отнасят към възрастните.

Младото поколение не може просто да приеме нашите ценности и да прави „това, което му казват“. Те трябва да преживеят всичко чрез собствения си опит и във всичко да се убедят сами. На този път неизбежно ще има грешки и конфликти, но само така могат да открият тази линия на поведение, която няма да отнесе живота им в застояло блато.

За тях ние сме представители на един друг свят, който те не разбират. А ние, като нямаме нищо друго, се опитваме да им натрапим този свят, макар и самите ние да сме абсолютно недоволни. И когато отивам при някое дете и му казвам: „Аз те обичам, ще ти помогна“ – ние му предлагаме именно онова от себе си, което на него не му е нужно.

Можем да се опитаме да бъдем приятели с тях, да участваме в игрите им, но да приемат нашия опит, нашите мисли, да бъдат такива, каквито сме ние – те не искат. Докато са малки и се намират под нашата власт, ние все още можем да им натрапим нещо си, но пораствайки, те отхвърлят от себе си чуждия на тях живот.

В крайна сметка децата се отнасят към нас по принципа „затвори си устата и си отвори портфейла“. Защото ако ние с всички наши занимания и жизнен опит не можем нищо да им дадем, то за нас остава ролята на обслужващ персонал. Но ако искаме да им помогнем, а не да оставим живота им на самотек, то трябва не да проектираме върху тях възпитанието, което ние сме получили, а да намерим нова система, подходяща за тях. За това трябва да се учим и да търсим.

Децата могат да бъдат обучавани само на това, което им е интересно. А на тях почти нищо от това, което им предлагаме, не им е интересно. Те така не могат, те нямат желание да живеят просто така, те искат да познаят смисъла и причината на всичко, което се случва с тях и около тях. Ние не им даваме това, а само ги готвим да могат някак си да се устроят и да се изхранят.

Трябва да се научим да виждаме света и себе си през очите на детето. Струва си да показваме във филми, в книги как те ни виждат. Нека децата обсъждат това пред камера и да ни го обясняват. И трябва да се съобразяваме с това и в съответствие да изменим себе си. И това е истинска вътрешна революция, която ще ни принуди да се отнасяме с любов към децата.
Трябва да покажем на децата: независимо, че сме различни, ние се стремим да ги разберем и от любов към тях сме готови да изменим нашите взаимоотношения, за да не си отидем просто от пътя им и да не пречим на новото поколение, а да му дадем вяра и сила, да намерим в живота това, което ние не можахме.

от тук:    http://www.kabbalah.info/bulg/blog/




Гласувай:
7



1. edinman - Наистина ли това е критерий за възпитание?
04.02.2011 12:19
"Кариерата и общественото положение не струват нищо в очите на подрастващото поколение. "
*********************
Нима няма вече достатъчно примери,колко хлъзгаво и гнусно понятие са
тези понятия?
Не е ли по-добра да влагаме/както се изразявате/усилия към запазване или по-точно връщане към човешките ценности.Онези простите и същевременно достатъчно сложни,защото се оказаха трудни за изхабените хора с промити
от политика,реклами и медии мозъци....
цитирай
2. evanjelina - Правилно
04.02.2011 12:59
Точно към ценене на “обикновените“ човешки ценности трябва да се стремим при образуванието. Пиша “обикновени“, но те хем са обикновени - хем не!, защото любовта, самоотдайността и то безкористно никак не са обикновени, това са основните, най-важни, но и най-неценени и забравени сега от обществото свойства, а трябва да учим новото поколение точно на това....защото иначе все по-лошо ще става заради нарастващата ненавист помежду ни!
цитирай
3. vihrogonche - Еванжелина,
04.02.2011 23:44
много си права и интересно пишеш.
Поздрави! :)
П.П. Аз съм на 33 год., имам 6-год. син. Стана ми любопитно ти на колко си и имаш ли деца? Ако не искаш, не ми отговаряй, няма да се разсърдя.
цитирай
4. анонимен - Децата се учат от личен пример
05.02.2011 11:56
Пропуснато е нещо много важно - присъствието на родителите, участието им в живота на децата! Колкото и филми да им пускаме, ако ние ги оставяме на самотек, за да преследваме лични цели, те виждат егоизъм и се научават да развиват своя, за да получават внимание, за да оцелеят. Когато виждат жертва от страна на родителя, дори и на момента да не я осъзнават като такава, те се научават на "ценности". Само родител, който участва в живота на детето си има право да разговаря интимно с него. Родител, който оставя възпитанието и отглеждането му на трети лица няма право да знае душата му. Затова децата имат такова отношение: "Щом парите ти са по-важни от мен, то аз ще ти ги харча! Ако къщата ти е по-важна от мен, то аз няма да се прибирам в нея! Ако приятелките ти са по-важни от мен, то аз ще те излагам пред тях!"
Децата трябва да бъдат най-важни за родителите си! Така те виждат какво е на практика да се грижиш за някой повече, отколкото за себе си! Единствено когато си доказвал с години, че се интересуваш искрено от тях, можеш да искаш дълбоки разговори и да знаеш как те виждат света.
Моите деца са на 10, 8 и почти 6, но това го пиша не толкова като майка, а по-скоро като едно от "трудните" деца.
цитирай
5. evanjelina - Точно така
05.02.2011 13:20
Грижата към децата трябва да е на първо място - никакви каквито и да било други интереси, никакви кариери - затова е казано, че мястото на майката е в домът и ако тя изпитва истинска любов към децата няма да се възприема като завряна в къщи домакиня, а ще влага лювов и всеотдайност в грижите си към децата и то към всяко дете не само “нейните“. Но това до голяма степен зависи и от бащите - те пък трябва да гледат на жените си като на най-добрия приятел.
цитирай
6. анонимен - Един организъм
06.02.2011 10:45
Да. Понякога е трудно да се почувстваме като един организъм с всички хора по света, но в едно семейство, което работи по този начин, с подобно разпределение на труда, това е лесно. Даваш си много реално сметка как без бащата не можеш, а той си дава сметка колко си му нужна ти. Изглежда затова е писано, че семейството става една плът...
Поздрави :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evanjelina
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 315846
Постинги: 192
Коментари: 51
Гласове: 163
Спечели и ти от своя блог!
Архив