Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 11:07 - ОКУЛТЕН (СКРИТ) ИЛИ ПРОСТО ЧАКА ДА ГО РАЗКРИЕМ?
Автор: evanjelina Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1158 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.02.2011 15:36


В древната книга “Книгата Зоар” се говори, че към края на ХХ век човечеството ще достигне състояние на максимално развитие на егоизма и максимално разочарование от този начин на съществуване. Тогава, твърди “Книгата Зоар” ще дойде времето да се разкрие на човечеството кабала като научна методика за постигане на подобие с природата.

Днес кабала казва на човек, как да направи живота си по щастлив, по какъв начин да получава от природата добро отношение, а не удари. Кабала се обръща на най-прост, достъпен език към цялото човечество, без да призовава да се постигат Висшите светове, предизвиквайки към тях абстрактен интерес. Тя се обръща към човек и му казва: “аз ще ти помогна да устроиш своя собствен малък живот по такъв начин, че ти в най-близко бъдеще ще усещаш вечност и съвършенство. За теб няма да има преход между живот и смърт, ти ще чувстваш в себе си вечните течения на живота.

Ако достигнем нивото, за което говори кабала – на вечност и съвършенство, какво става с нас на земята? Ще се възвърнем ли отново в нашите тела и продължим своето земно съществуване? Ще претърпяваме ли пак кризи, катаклизми подобни на всеобщия поток, прекъсващи живота? Ще започнем ли развитие на нов цикъл, повтаряйки минало съществуване или не?

Работата е такава: ако достигнем, а ние сме длъжни да постигнем в близките 200 години или по-рано най-висшето ниво на съществуване, нашият свят ще изчезне. Ще престанем да го усещаме.

Какво означава “нашия свят”?

Желанието да се насладим, напълним със знания, власт, слава, комфорт, покой е нашата природа. От това не можеш да избягаш. Можем да разсъждаваме по тази тема колкото си искаме, но казвайки, че това е нашата природа, трябва да разберем, че нищо не можем да направим. Не можем да отминем това, казвайки, че е лошо. Какво означава “лошо”? Аз не мога да надскоча себе си.

Защо е направено така?

В отговор предлагаме интервюто на журналиста Владимир Кючаранци с учения-кабалист доктор М. Лайтман (телемост Москва-Израел, 11.08.2005 год.). По-подробна информация можете да получите на линка в края на статията. Приятно четене!

- Доктор Лайтман, в представата на повечето хора кабала е някакво тайно учение на юдаизма, което обикновено свързват с окултни знания. Как Вие бихте дефинирали за нас непросветените какво е това кабала?

“Кабала” в превод от иврит означава “получаване” – получаване на особено знание, което всеки човек има възможност да придобие. Тази наука е била тайна, зародила се на територията на Междуречието в Древен Шумер преди 4000 години във Вавилонския период. Откривателя на кабала е древния шумер Авраам, който получил възможността да осезае тази част от мирозданието, която е недостъпна за възприемане с нашите 5 органа на осезание. Той успява да усвои тази наука и да предаде уменията си на своите ученици. Авраам е събрал група съмишленици и започнал да ги учи на това тайно знание, което се предавало от поколение на поколение от много ограничен брой последователи.

То се е предавало винаги тайно. До края на 20 век тази наука е била достъпна до много тесен кръг от хора наречени кабалисти. Днес е точно обратното –  кабала се разкрива и става достъпна за цялото човечество, защото в много хора се появява желание да бъде изучавана, защото знанията, които тя дава могат да ни бъдат много полезни, особено сега, когато света навлиза във всеобща криза.

- Доктор Лайтман – вие сте започнали като учен кибернетик, т.е., занимавалист те се с двете най-перспективни науки. Коя е причината   да ги изоставите?

Това, което ме застави да напусна науката е, че тя не ми дава отговор на въпроса за смисъла на живота. Аз се надявах, че в био-кибернетиката или в някоя друга наука, ще успея да намеря за себе си този отговор.

- Вие наричате кабала наука, но в основата на всички науки е съмнението и като следствие – експеримента, повторяемостта на резултатите и по-нататъшното развитие. Но ако кабала е древно учение, както всяко древно учение, трябва ли да го възприемаме на доверие или в него има експеримент и това е предпоставка за развитие?

Кабала е абсолютно противоположна на вярата, тя няма никакво отношение към религиите, нито към каквито и да било вярвания – тя е чист експеримент.

Човекът усвоява нашия свят с помощта на 5 органа на осезание и прибори, които разширяват диапазона на техните възможности. За да изследваме света, който остава скрит за нашите 5 органи на осезание, се налага да развием 6-ти орган на осезание.

С помощта на този орган, човек започва да усеща скритата част на мирозданието и започва да го изучава по съвършено същите закони и правила, които съществуват в науката. В това изследване съществува възможноста за повторяемост на опита, освен това реализиран е и начини за предаване на знанията от един  на друг изследовател. За да се убедим в резултатите тези опити могат да бъдат многократно повторени и проверени. Всичко е регламентирано, както във всяка друга естествена наука. За да може да реализира това изследване ученият-кабалист трябва да развие в себе си 6-ти орган на осезание.

image 

Рисунка 1 

- Микеланджело има следната мисъл: “Способен ли е да постигне смъртния хармонията на света, чието (смъртния) идване и тръгване за самия него са неразбираеми”. На Вас като човек търсещ смисъла на живота на човек, за разлика от нас простосмъртните, за когото вече е открит Висшия свят и Висшите знания, вече Ви е известно, какъв е смисъла от появата на човек в мирозданието, и каква цел си е поставил с това Твореца?

Твореца или Природата са едно и също нещо. Съществува един общ закон, обхващащ цялото мироздание – както скритото така и явното. Човек е създаден от природата, за да достигне най-висшето ниво на развитие, най-висшето ниво на самата природа – тя със самото си въздействие го подтиква към това.

- Съгласно кабала най-важния дар на човек е неговия егоизъм. Това е основното му свойство, движеща сила и едновременно източник на всички злини на земята. Струвало ли си е Природата да се труди и да създаде такъв човек , само за да се заеме с поправянето на самия себе си, на егоизма си? Защо Твореца не му е облекъл алтруизма веднага?

Действително общият закон на природата е закона на абсолютния алтруизъм. В окръжаващия ни свят всичко е устроено по този закон. Наблюдавайки всичко около себе си, ще открием, че с изключение на областта, отнасяща се до вътрешния свят на човека ще установимя че човек е абсолютен егоист. Това е неговата материя, форма и свойства.

Защо е направено така? За да може човек от своето противоположно състояние да постигне цялата Природа. Променяйки себе си, той би се научил от нея на общия закон и разбирайки как е устроена, ще може да се издигне на най-високото й ниво.

Ако получим това свойство първоначално, бихме се останали на най-примитивното ниво. Може би, ако бяхме създадени поправени: вместо да се опитваме да се използваме един другя  бихме си отдавали (както правят клетките в тялото, където всяка съществува само за да обезпечи съществуването на целия организъм), но тогава, ние не бихме могли да излезем от границите на механично запрограмирано примитивно алтруистично  действие.

- Природата е изключително хармонична. Нима не е трябвало да се заложи тази хармония и в човек?

Разбира се, всичко е можело да бъде направено. Но тогава човек не би бил самостоятелен, развиващ се и адаптиращ себе си към Природата и Нея към себе си. Той не би се стремил да придобива знания, да изживява огромни чувства, не би овладявал природата, не би достигнал всичко това, което има сега.

- Сега света стремително се променя, но като че ли е се намира на някакъв прелом, преживява фазов преход. Веднъж беседвах с проф. Капица. Той смята, че сме попаднали в неочакван процес на свиване на историята, който предизвиква рязка промяна в развитието ни и също толкова рязка промяна в условията на живот на хората. Последствията от това свиване са непредвидими и учените трудно биха предсказали по-нататъшните форми на развитие. Днес ние трябва да разберем какво ни очаква. Знае ли кабала отговора на този въпрос?

Да. Кабала казва, че цялото наше съществуване, цялата история, цялата еволюция в течение на хилядолетия е нарастване на егоизма в нас. Целта на развитие на егоизма се състои в това, да доведе човек до осъзнаването, че егоистичната му природа е зла и порочна, да го доведе до такова състояние, че той сам да се убеди в тази порочност и да пожелае да се освободи от нея. Заменяйки в себе си егоизма на противоположното му свойство – алтруизъм, човек би могъл да разбере механизма на цялата природа на всичките й нива: неживо, растително, животинско, човешко.

Кабала казва, че именно този процес на осъзнаване на злото на егоистичната природа започва сега да се проявява в човечеството. В продължение на хилядолетия ние сме минали следните етапи на развитие:

- в началото получаване на плътските наслади – храна, секс, приятели;

- след това обществените наслаждения – богатство, слава, власт;

- след това настъпва последния стадий – желанието да се придобият, да се натрупат знания.

image

Рисунка 2

Колкото и да се е опитвал човека да намери сили в себе си, за да се "напълни", да се придвижи напред, да подреди живота си, като го прави максимално удобен и комфортен, той неизбежно се е убеждавал, че няма никаква шанс за достигане на устойчиво състояние. Той е стигнал до извода, че причина за всички негови беди и несгоди е само егоизма му. 

Всички хора на земята са съгласни, че, ако бяхме създадения като алтруисти на всички щеше да им и е много удобно и много добре. Днес ние наблюдаваме свят в който се руши семейството, който е подвластен на наркотиците, самоубийствата и пряка заплаха за унищожение на човечеството, поради нарушен еко баланс, забелязва се криза в науката, културата и обществените отношения. Всички тези факти и тенденции ще принудят човека да започне да се променя. Какво се случва на практика. От една страна управляващите елити премълчаватя че проблемите съществуват, а от друга ние не намираме сили в себе си за промяна.

В този момент науката кабала, която е била скривана в продължение на хилядолетия, започва да става достъпна за ц.лото човечество. Причината за скриването й е в това, че човечеството не се нуждаело от нея. Ако кабала би била достъпна  по-рано, то тя по скоро  би могла само да забави движението на човечеството към максималния егоизъм. Днес тя постепенно се разкрива, за да даде на хората, оръжие, средство за собствената им промяна.

- Пътя на технологичната цивилизация, по който човечеството уверено крачеше през последните 4 века, доведе до такъв стереотип на съзнание, до такова падане на нравствеността, че с тях просто не може да се живее. Някои учени твърдят, че 21-ви век ще влезе в историята на човечеството, като епоха на отказване от много привични неща, както в сферата на технологиите, така и в областта на морала и представите за човека. Съгласни ли сте с това?

Аз мисля, че 21-ви век действително ще бъде ера на духовна промяна на човека, промяна на ценностите му. Неговото отношение към света, към самия себе си, коренно ще се промени. Човек е способен да направи всичко, но в замяна на това нищо не получава. Затова сега най-главния въпрос, остро стоящ пред него е въпроса за съществуването му, за смисъла на живота му. Скоро ще стане ясно, че обществените ни проблеми – наркотиците, разпада на семейството, терора, войните, ненавистта между хората и народите, неразбирането със самите себе си – всичко това ще бъде преразгледано, преустроено и ще доведе до това, че живота ще стане много по-прост и разбираем за човек. Всички обществени отношения ще се променят. Ние нямаме голям избор: или следващите обществени формации и държавни структури ще приемат нацистки характер или ще станат алтруистични – едно от двете.

- Вие мислите, че кабала е единствения инструмент за поправяне на духовната природа на човек? Отнемате правото с това на християнството, исляма или будизма? Макар че тези религии са определили пътя на цялата цивилизация и са дали началото на културата, а значи и духовното развитие на хората? Светът, наистина, не стана много по-добър, но защо мислите, че кабала ще стане дългоочакваното откровение за християнския свят или още повече за мюсюлманския?

И за юдейския също. Аз не правя никаква разлика между религиите. Всички те за мен се намират на еднакво ниво – всички те нямат ни най-малко отношение към кабала. Кабала, тъй като ни разкрива вътрешното, допълнително, скрито устройство на света може да служи като средство за поправяне на човека. Вижте, какво правим в нашия свят: ние разкриваме нашия свят, постигаме законите му – природните закони на света. В резултат можем по-пълно да го използваме, да му се наслаждаваме, да го подчиняваме и да се приспособяваме към него.

Ние сме длъжни да изучим законите, управляващи света на обществено ниво, на нивото на нашите мисли и желания. Тъй като желанията и мислите ни са сили, които не улавяме и не измерваме. Не можем да ги определим, но те също въздействат на света.

Ако ние точно знаем, по какъв начин всеки от нас влияе на света със своето вътрешно “аз”, защо света е така жесток и лош към нас, защо не можем да си взаимодействаме с него хармонично, то ще открием множество обществени и общочовешки закони, макар че всъщност това е един закон – законът за всеобщия алтруизъм. В края ние ще го видим, ще усетим влиянието му върху нас, както чувстваме закона за всемирното привличане, законите на електростатиката, магнетизма, законите на квантовата механика, които можем правилно да използваме разбирайки, по какъв начин с тяхна помощ можем да си взаимодействаме с природата.

Кабала ни позволява да видим, разкрием за себе си тайната област на мирозданието – тази, в която чрез обичайните си човешки свойства – нашият разум, мисли, взаимоотношения влияе на природата. По такъв начин ние осъзнаваме, че нашето лошо отношение към околните, природата прави света лош и в крайна сметка по силата на обратната връзка се възвръща хилядократно увеличено зло. Нашето зло ни се възвръща умножено. Ако човек явно види това, то няма да постъпва лошо. Затова кабала е много точно, бих казал, твърдо, бързодействащо средство за поправяне на човек. Тя просто му открива очите – в даден момент ти постъпваш лошо, мислиш лошо, лошо се отнасяш към другите.

Религиите в това отношение по никакъв начин не могат да помогнат на човечеството: никакви религии – нито юдейската, нито тези, които са произлезли от нея, защото те не са измислени от човек, за да му дадат поне някакъв отговор на въпроса: за какво съществува. Кабала разкрива това явно. Кабала е наука, в която няма място за вяра.

- Ние беседваме за кабала, с идеята да бъде разбрана от руснаците. Искаме това или не сме длъжни да отчетем, че духовността на руската цивилизация, нейната култура се е формирала под влияние на православието, което както и всички останали клонове на християнството първоначално внушават на човек: “не убивай”,“не кради”, “обичай ближния си”. Но почти цял век Русия е отлъчена от тези нравствени заповеди, а половината последни десетилетия изповядваше противоположното. Сега имаме социална и духовна нищета, бездушие на държавата и на хората един към друг.

Вие мислите, че при тези условия, макар и много дълбоко, но все пак древноеврейското учение за насладата ще помогне? Представяте ли си руската дълбочина, натоварена с изучаване на кабала, да речем някъде на станция “Ерофей Павлович”? Не е ли по-добре за руснаците да се опитат да се върнат към собствените нравствени ценности? Наричайте това религия или както ви е удобно, но все пак заповедите “не убивай”. “не кради”, “обичай ближния си” и останалите са съставлявали основата на културата, от която сега сме се лишили.

Тези заповеди вече са на 3000 години. В ранните етапи на човечеството религиите, при определени условия, макар и от части, действително са били в състояние да удържат човек от състояния на зло и егоизъм. Обаче, егоизмът расте от поколение на поколение и в наши дни никаква религия или заповеди не могат да одържат хората. Заповедите се явяват общочовешки, всеобхватни, защото имат един източник. Това са заповедите получени на гората Синай: “не убивай”,“не кради”, “обичай ближния си”. Но кой ги изпълнява сега?

Кой може да ги изпълнява при този егоизъм и зло, което се разкрива сега в човека? Виждаме, че това е невъзможно. Действащо е само знанието, явното виждане на това, което е пред теб: ако постъпиш лошо, следва незабавна обратна реакция от страна на природата, при това многократно увеличена. Зло за зло – само това може да удържи човек. Само явното знание, което дава кабала, може да го удържи. А наричаме го кабала или древно еврейско учение няма никакво значение по отношение на първоизточника. Можете да го наричате разкриване на тайната част на мирозданието, която сега трябва да се прояви.

Всъщност говорейки, кабала не е еврейско учение. Тя произтича от Древен Вавилон. Авраам също не е евреин, а вавилонски жител. Ако в човечеството все още съществуват всевъзможни предубеждения, то след запознаването с кабала те ще изчезнат. Аз имам ученици из целия свят, които изучават, разбират и веднага започват да разкриват същността на кабала. Те виждат, че тя няма никакво отношение към религии, нации, етнос – тя е общочовешко достояние. Древния Вавилон – източника на човешката цивилизация от там е дошло до нас древното знание.

- Съгласен съм. Да поговорим за насладите, една от централните идеи в кабала. На тази идея е построена и психологията на потребителя, която всъщност е двигател на съвременната цивилизация: желанието да получиш все повече наслаждение. В много случаи тези наслади се получават за сметка на страданията на други хора. Тази психология вече е довела света до опасен праг. Как тук да не видим противоречия с твърденията на кабала за наслада, нима те не задълбочават духовната криза?

Работата е в това, че желанието да се насладим, напълним със знания, власт, слава, комфорт, покой е нашата природа. От това не можеш да избягаш. Можем да разсъждаваме по тази тема колкото си искаме, но казвайки, че това е нашата природа, трябва да разберем, че нищо не можем да направим. Не можем да отминем това, казвайки, че е лошо. Какво означава “лошо”? Аз не мога да надскоча себе си.

Погледнете как седите. Тялото ви заема най-удобното за дадените условия положение. Вие се намествате, движите, а сега си поддържате главата. Автоматично през цялото време се стремите да се устроите най-удобно, т.е., да се насладите максимално. Това е закон, на който се базират всички наши функции: клетките, мозъка, разума, механизма на взимане на решения – всички. Така сме устроени и затова сме длъжни да знаем точния закон, по който трябва да действаме в тази област на нашите знания за природата и себе си. Трябва да разбираме своите отношения с околните, обществото, природата, със своите желания. Тялото ни функционира по дадения закон, искаме това или не искаме на неживо, растително и животинско ниво. Само на човешко ниво трябва да намерим начин правилно да влизаме в контакт на своето “аз” и останалите.

Ако човек осъзнае, че е абсолютен егоист и в съответствие с това работят сърцето, желанието, разума му и мислите му, това е огромно постижение – той знае истината за себе си. Сега след достигането на тази истина остава само да се запита: “Добре, аз съм пълен егоист. Какво по-нататък?”. По-нататък трябва да види, че тази природна проява, това явно егоистично отношение към обкръжаващото ни носи огромна вреда и тогава моят егоизъм сам ще каже: “не, не, не трябва”.

Да речем, че с вас пушим и искаме да се откажем, но не можем да намерим в себе си точните сили. Ако видим, че сега, в резултат на пушенето заболяваме от най-страшната болест и тя вече е в нас ние я виждаме явно – започнала да действа, тогава не бихме взели цигара в устата си. Нашият егоизъм би сработил мигновено и не би позволил, да извършим това вредно действие.

Ние трябва да разкрием света за себе си до там, че автоматично, свободно, спокойно да не извършваме лоши постъпки. Получава се, че самият егоизъм ще доведе човека до алтруизъм.

- Кабала адресира хората към Висшите сфери на мирозданието. Но сега болшинството е загрижено за физическото преживяване. Ако същността на мирозданието е алтруизъм, защо кабала, владееща тези съкровени знания не помага на хората, не облекчава страданията им в нашия земен свят? Ако вече 4000 години тя знае отговора на този главен въпрос, защо го държи толкова време под седем печата, вместо да подобри природата и човека и обществото?

Кабала действително е разкрита на човечеството вече 4000 години и през всичкото това време съществуват хора, на които е било известно устройството на Висшия свят. Защо не са могли да разкажат за това на другите? Тъй като никой не би ги чул. Ако заговориш за алтруизъм преди 500 години ще ти вземат за луд, ще ти се смеят: "Още един Кампанела, още един утопист! Дори преди 200 или 100 години, а и днес. Кабала е чакала, кога човечеството ще узрее, за да му бъде обяснено, да бъде показана. Когато хората са вътрешно подготвени да чуят, те чуват.

За кабала чуват тези, които желаят. Вие казвате: “Днес човек не е в състояние да създаде порядък в живота си, главното към което се стреми е да се устрои някак, за да преживее”. Когато хората водят жалко, мизерно съществуване, когато на всяка крачка ги грози опасност от унищожение, то именно тогава при тези страшни условия те започват да се замислят за смисъла на живота.

Днес кабала казва на човек, как да направи живота си по щастлив, по какъв начин да получава от природата добро отношение, а не удари. Кабала се обръща на най-прост, достъпен език към цялото човечество, без да призовава да се постигат Висшите светове, предизвиквайки към тях абстрактен интерес. Тя се обръща към човек и му казва: “аз ще ти помогна да устроиш своя собствен малък живот по такъв начин, че ти в най-близко бъдеще ще усещаш вечност и съвършенство. За теб няма да има преход между живот и смърт, ти ще чувстваш в себе си вечните течения на живота. Ти дотолкова ще почувстваш връзката с цялото мироздание, с общия закон на природата, че за теб няма да има граница между този свят или бъдещия, твоето сегашно състояние в тяло или извън тяло. За теб всичко ще стане един свят, аз ще ти разкрия втората част”. Кабала се обръща към човек и говори с него за живота, а не за някакви далечни, отвъдни или мистични нива. Кабала е много реална наука.

- Сега с изучаване на кабала се занимават хора с най-различни професии и занаяти. Могат ли бизнесмените да използват знанията, които им дава кабала, за успешното развитие на бизнеса им в нашия земен свят?

За съжаление не. Аз съм представител на класическата кабала. Не на тази булевардна кабала, която се продава на всеки ъгъл и от нейно име търгуват с всякакви талисмани, свети води, червени гривни предвиждат на човек успех в бизнеса, намиране на спътник в живота, всевъзможни успехи. Занимавайки се с истинска кабала от тези източници, които съществуват вече хиляди години, няма да получите рецепта, как да преуспеете в обикновения живот, използвайки егоистичните си свойства и желания.

Кабала не обещава никакви невероятни резултати в обикновения живот, където човека желае по-добре да се устрой на работа, изгодно да се ожени или омъжи, по-бързо да забогатее, да започне да властва, да получи (сладка) длъжност. Не обещава също и добро здраве . Няма да получите егоистично напълване в отговор на вашите знания по кабала. Кабала чака, кога човечеството ще разбере, че няма никакви средства, чрез които да вземе по мистичен начин и да направи за себе си нещо невероятно, вълшебно, защот в света няма чудеса.

Ако ти действително поискаш да разбереш смисъла на живота, да видиш как правилно да постъпиш, докато в замяна придобиеш вечност, съвършенство. Ти ще имаш всичко това, но само в случай, ако не питаш: “Как мога да открадна нещо от този свят”, а започваш да мислиш на по-високо ниво: “Какво мога да му дам?”. И когато започнеш да му даваш, ще бъдеш щастлив. До това човечеството ще стигне, макар, че изглежда много фантастично, но именно егоизма ще ни доведе до това.

- Благодаря. Вие разкрихте отдавна наложения стереотип за кабала. Вашите последни думи ми напомнят изказването на Джон Кенеди “Не питай какво Америка може да направи за теб, а питай себе си какво можеш да направиш за Америка”. Ние говорихме за това, че от тайна наука, кабала сега се стреми към широка откритост: създават се центрове, издават се книги, четат се лекции, откриват се сайтове в интернет. Какво се е променило? Настъпил ли е някакъв предсказан ден Х?

Да. Когато започнах да се занимавам с кабала (77-78 година) аз не вярвах, че ще дойде време и ще стане това, за което е писано в кабалистичните източници: от края на 20-ти век, даже по-точно от 1995 година кабала ще започне да се разкрива на целия свят, ще се появи огромно количество хора, които ще се интересуват от това. Аз бях на 33 години и по принцип много знаех за света, но исках да зная повече. Аз се опитвах с помощта на тези знания да привлека към себе си други хора, но нямаше никой. В отговор чувах: “а за какво ни е това?”.

В Книга Зоар, написана през 120-та година от нашата ера е казано, че от 1995 год. (точно указана година), кабала ще започне да се разкрива на света без никакви ограничения. До този срок тя ще се развива постоянно тайно, всеки път приспособявайки се към своето време и в това развитие ще вземат участие кабалистите от всяко поколение. Когато настъпи края на 20 век, кабала изведнъж по някакъв начин ще се разкрие, а в човечеството ще се появи насрещно желание за постигането й.

Не ми се вярваше, че това ще се случи защото до 92-93 година това беше съвършено незабележимо. При мен се появяваха ученици, другари, с които можехме да се занимаваме заедно, но бяха единици – няколко десетки човека.

Сега в рамките на нашата Академия по Кабала се обучават 700-800 хиляди желаещи да постигнат тази наука. Те са представители на повече от 40 страни на света – мексиканци, индийци, японци – от кои ли няма. Нашият сайт работи на 22 езика, а на 9 езика се издават моите книги. Ние провеждаме конгреси по всички страни на земното кълбо: в Литва, Русия, Германия, САЩ, Япония, Австрия,Чили. Навсякъде по света съществуват големи групи от хора, занимаващи се които разбират, че кабала е наука за достигане на мир, щастие и равновесие с природата, което за тях е огромен подарък – възможност да станат вечни, съвършени, каквито вътрешно те са.

- Въпреки, че такова огромно количество хора са увлечени от кабала и разбират значението за разкритието на своя духовен свят и постигането на природата, Вие не може да не се съгласите с това, че света днес е, разделен поне на две ценностни системи: ислям и християнство. От този факт не можем да избягаме. Виждаме проявата на това стълкновение на цивилизации и религии под формата на тероризъм. Какво е отношението на кабалистите към този конфликт? И както преди малко казахте, че в "Книгата Зоар е предсказано още от древни времена, какво ще се случи в бъдещето. Има ли в кабала някакви указания относно този конфликт, как ще завърши той и какво ни очаква?

Въпросът е много сложен. В кабала има много съчинения, статии, по-голямата част от тях са се появили през 20-ти век, където се анализира всичко което се е случило в Русия, Германия и останалите страни, и как те днес са стигнали до противопоставяне с мюсюлманския свят, но по вярното е да не се говори за мюсюлманство, тъй като няма заложено подобно нещо в неговата основа. Става дума за терор и той се прави от безизходност. Това е този егоистичен пик, когато желаеш да завладееш света, а накрая стигаш до усещането за своето безсилие.

Кабала описва бъдещето двояко, защото тук всичко зависи от поведението на човека. Пред нас се очертават два пътя. До днес целият свят се е развивал просто: плътски удоволствия (храна, семейство, близки) и те са били достатъчни за да удовлетворят желанието за наслада. Съответно на това и информацията е била обществена, политическа. После идва следващото състояние: стремеж към богатство. Появява се потребността от съответната информация и стремежа на човек към нея. После се появява жаждата за слава, власт. А през последните 300 години отчетливо се проявява стремежа на човека към знания.

Когато тези основни човешки стремежи се изчерпят, реализират, човека установява, че в продължение на цялата си история нищо не е получил. Как той вижда това? Ние идваме в този свят след нови и нови кръгообороти на живота, в нас се събира информация и поради това всяко следващо поколение е по-умно и опитно.

Човечеството е стигнали до такова състояние, когато властта, славата и знанията не дават нищо повече на човечеството. Усещането на безсилие за реализиране на желанията подтиква различни групи от хора и цели държави към безразсъдни постъпки. В това се състои и причината за терора. Ако не успеем в изучаването и разпространение на кабала е много вероятно възникването на нацистки режими в големите развити страни по света.

По такъв начин: от една страна ще е исляма с неговата жажда за господство и то не исляма, а именно терористичния ислям – радикалната му част, а от друга страна ще е нацизма, който ще се появи в цялата си мощ в Европа, Америка, а може би и в Русия.

Ако човечеството не намери средства за достигане на нормален живот, ако не види, не се убеди, какви закони действат в света, ако не разбере, че вредата която се нанася е толкова очевидна, че е невъзможно да се постъпва за напред толкова глупаво, то ще се окаже в страшна пропаст.

Кабала свидетелства за възможностите на такъв ход на развитие. Това е казано още от древните пророци. Това означава, че е възможна трета, дори и четвърта световна ядрена война, след която от човечеството ще останат буквално няколко милиона, но те все пак ще изпълнят програмата на творението. Тези хора ще включат в себе си всички души. Работата не е в нашите тела и тяхното количество, а в душите които трябва да достигнат най-висшето ниво на съществуване, запрограмирано от природата. Повтарям: човечеството ще стигне до това.

Кабала говори за това, че краят е предопределен, той е абсолютно добър и хубав. Но пътя към него, в настоящия момент,  когато човечеството е достигнало сегашното ниво на развитие, когато може да избере да се предвижва по добър или лош път, зависи изключително от волята на самите хора. Затова разпространението на кабала сега (така считат кабалистите) е най-главната задача, за да съкратим, смекчим, подобрим периода, който ни чака.

- Световната история пази много сюжети за ролята на различен род “тайни общества”, започвайки от тамплиерите, масоните, розенкройцерите до “Златната Зари” или обществата “Тулия” и “Аненербо” в Третия Райх. Днес в много хора все по-често възниква въпроса, кой всъщност определя реда на нещата в този свят? Не веднъж е звучала идеята за някакво тайно световно правителство, държащо веригите и определящо хода на събитията на едни или други международни, политически и други кризи, като основната маса от хората, гледайки спектакъла излизат без да разберат кой е режисьора. Как се отнасяте към подобни предположения?

Бих казал така: кабалистите са длъжни да донесат кабала в света. Така се е случило, че вътре в еврейския народ винаги е съществувала не голяма група от хора, занимаваща се с кабала, макар че днес не е така. Кабалистите, като правило, са се намирали в конфликт с официалните религиозни кръгове и с народа. Към дадения момент ситуацията не се е променила.

Във всички останали народи съществува подсъзнателно чувство, че кабала е дадена само на еврейския народ и той я скрива от останалото човечество. Подсъзнателно човека чувства: там има нещо, което може да ме напълни, но как и с какво не ми е известно. Желанието за напълване с Висши знания е заложено в самата природа на човек. Хората правилно мислят, че евреите имат някаква тайна и че я крият от света. В това се заключава и източника на антисемитизма.

Никога не е имало нещо тайно  в света, никакво общество, никакви схеми за управление на света не са съществували, дори и за това, че от нашия свят не е възможно да се управлява. Сега виждаме колко са безпомощни всички управляващи. Така е било винаги. Те никога не са могли да направят нещо. Винаги са постъпвали и постъпват по един или друг начин само по силата на необходимостта. Човечеството се управлява от законите на природата, а не от правителствата, от тях нищо не зависи.

Тези закони на природата съществуват и те ни управляват. Нашата задача е напълно да ги разкрием и правилно да ги използваме в живота си, а кой е на власт – Буш или Путин, няма никакво значение. Кабала казва, че нито един човек в нашия света не управлява. Той може да укаже влияние на света в един единствен случай: ако може да влияе положително, съгласно духовните закони, на тези Висши закони, които слизат при нас. Само законите на природата управляват всичко.

- Как мислите във вселената съществуват ли други обитаеми светове или сме сами?

Кабала казва, че освен неживата, растителната, животинската и човешката природа нищо повече във Вселената няма. Цялата Вселена представлява практически безжизнено пространство, никакви обитаеми светове няма. Възможно е да се срещне живот на примитивни нива от типа растително и от части животинско. Същества подобни на Човек няма. Разумен живот, притежаващ свобода на волята и възможност за целенасочено действие върху природата чрез своя разум, желания и мисли няма никъде – има само земното човечество.

В такъв случай какво ще кажете относно НЛО?

Считам, че такива няма.

Световните константи и цялото мироздание са такива, каквито са защото съществува човека. Аз говоря за антропоморфния принцип.

Ние съществуваме в някакво затворено пространство, което усещаме с нашите 5 органа на осезание. Ако с помощна на 6-тия си орган на осезание разкрием и външното пространство, по-точно допълнително измерение, то ние ще усетим и започнем да работим с допълнителни сили, които ни въздействат и ще живеем с 6- те си органа на осезание. Тогава ще отпаднат всички проблеми и въпроси.

Ще разберем, защо днес въздействаме неправилно  върху природата с нашите действия и мисли, ще разберем по какъв начин можем правилно и разумно да и въздействаме и да влезем в  равновесие с нея. Съществува само един закон за общото равновесие – закона за уподобяване на обкръжаващата природа. Това е най-главния закон. Този закон гласи, че човекът е длъжен да постъпва, като Човек – алтруистично и тогава той може да достигнем състоянието на равновесие с природата. Това е състояние на пълен комфорт, равновесие с окръжаващия свят. Методиката за постигане и изпълнение на това равновесие се нарича науката кабала.

- Религията ни дава надежда, че след смъртта ни ще се срещнем отново с нашите отишли си любими хора, родители и любими и, че там зад чертата не всичко е свършено. Какво казва за това кабала?

Разбира се живота на човек не се заключава само в белтъчното съществуване на видимото от нас ниво. Човек съществува чрез своите 5 органа на чувства, чрез тях той  усеща обкръжаващото го пространство. Ние представляваме затворена "черна " кутия, която реагира на нещо, което постъпва от вън. Нашите органи на осезание са построени на принципа на равновесието, за да могат да улавят определена част от обкръжаващия ни свят.

След като нашето тяло престане да съществува, в нас остава допълнителният 6-ти орган  т.н. душа. С негова помощ ние усещаме цялото мироздание в неговия истински вид.

Човек преминава през кръгообороти, т.е., излиза от пределите на нашия свят и се възвръща в усещанията само на нашия свят. Тези кръгообороти всеки от нас прави постоянно.

Какво става, когато човек излезе зад пределите на нашия свят? Ако той излезе от пределите на нашия свят, като кабалист, имайки този 6-ти орган на осезание, то той още в текущия си живот започва да усеща цялото мироздание и тези невидими сили. Той усеща като нещо съвършено естествено всички живеещи в нашия свят и съществуващите извън тела, т.н. души – информационната част на човек. За кабалиста между тях практически няма никаква разлика. Той вижда в живите хора тяхната вътрешна енергийна част, разумна, чувстваща, не умираща заедно с човека.

Къде се намират нашите желания? Те не се намират в тялото. Ние можем да отделяме части от тялото, да правим присаждане на органи, но какво става с нашите желания? Къде са те? Аз мога да си сменя чернения дроб, сърцето, кръвта, но тази промяна няма да доведе до промяна на същността ми. Вътре в нас съществува информационна част, която съществува независимо от тялото.

Ако кабалиста стигне до такова ниво, когато усеща вътрешната си част и работи с нея, тогава той чувства общото течение на цялото мироздание и себе си в тези кръгообороти. За него не съществува преход от живота към смъртта. Какво чувства човек, когато премине в друго енергетично състояние? Той чувства същото, което и кабалиста.

Той действително започва да разбира, че света е устроен алтруистично, че в него съществуват други закони към спазването на които трябва да се стреми. Затова той слиза отново в нашия свят, за да достигне в следващия си кръгооборот духовно постижение. Така става през всичките кръгообороти.

Рано или късно всеки от нас в някой от кръгооборотите си ще достигне състояние, когато ще може да се отъждестви със своята вечна част – душата. Именно тогава ще можем да кажем, че човек е достигнал съвършенство и вечност. Всеки от нас може да направи това и ако в този живот – сега, днес вие чувате за тази възможност значи, по някакъв начин Висшето управление я е довело до вас и вие може да постигнете това.

- Вие допускате и сте съгласен с идеята за реинкарнация и безкраен кръгооборот на душите. Но съхраняват ли се в тази енергетична консистенция усещането за вечността на човек, когато душата му излиза от този свят в друг – по-висок и тънък?

Разбира се. Именно в него се намира душата. Какво е нашето тяло? То се явява само производно на душата. Параметрите на душата при слизането и определят тялото: по какъв начин да се родим, къде, с какви качества, в какво общество, състояние, какво образование ще получим, как ще израснем. Всичко това определя именно душата. Ако познаваме душата на човек би ни било лесно да разберем защо той е такъв или друг. Бихме знаели, по какъв начин да му помогнем да се поправи, да му дадем правилно възпитание и т.н. Проблема за възпитанието, израстването е най-главния за човечеството.

- В света стават много необясними неща. Винаги ме е удивлявало, че филмите, книгите, картините – всичко това се ражда от човешка фантазия – по странен начин се модулира реалността, реализира се, а после обществото изведнъж си спомня за странни съвпадения. Или да вземем ролите на актьорите. Съществуват маса примери за това, как ролята е налагала своя съдбовен отпечатък на актьора, сякаш се повтаря в нея. Как мислите, способна ли е човешката мисъл да въздейства на материята или това е просто способност на човешкия мозък да получи информация за бъдещи събития от някакво единно информационно поле? Ако искате да го наречем с термина на академик Вернатски “ноосфера”.

Прекрасни въпроси. Догадките на академик Вернатски са верни.

Работата е в това, че извън тялото всички души представляват единен организъм: една Всеобща душа, която се явява единно желание и единна мисъл. Тази единна душа, ни управлява с целта да ни доведе – разделените в този свят от телата ни, от егоизма ни в такова състояние, в което съществуваме във външната сфера, където са заложени всички наши мисли, желания, нашите бъдещи състояния – пълната информация. От тук слизат силите на управление, повдигащи ни на това ниво, където се сливаме един с друг в едно цяло със своите алтруистични желания. Ние представляваме по своята същност единен организъм. Живата и неживата природа, животинската – всички видове представляват единен организъм пронизан от една алтруистична сила.

- Според теорията на английския физик Дейвид Бом, която казва за вселената, че е единна тъкан. Ако светът е единна тъкан, където всичко е свързано с всичко, всичко пронизва всичко, това означава, че нашата беседа може по странен начин да повлияе, например, на идващия към нас скандинавски циклон, на цената на барела нефт или на изхода от операцията предстояща някому. Или бъркам?

Говорите абсолютно вярно.

Скоро дори думите и мислите ни ли ще се реализират навън?

Няма нито едно действие, мисъл, желание на всяко ниво – неживо, растително или човешко, което не би било задействано в единната програма – да доведе човек до н&




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evanjelina
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 315089
Постинги: 192
Коментари: 51
Гласове: 163
Спечели и ти от своя блог!
Архив