Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2013 10:22 - КОЯ Е „ДОБРАТА ВОДА"?
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 2581 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вярвам, че вече сте разбрали колко важно е да се пие добра вода. Но може би ще зададете въпроса, коя вода може да се смята за добра? Когато казвам „добра вода”, силно се съмнявам, че има хора, които смятат чешмяната вода за подходяща на това определение. Освен хлора, използван за дезинфекциране, чешмяната вода съдържа също така диоксини и канцерогени, като трихлоретилен и трифенилметан. При чешмяната вода е спазено безопасно съдържание на тези вещества, но все пак тя съдържа токсини. Чешмяната вода се стерилизира с хлор, който може да убива бактериите в нея. Но когато хлорът се добави към водата, се произвежда голямо количество свободни радикали. В резултат на действието на тези свободни радикали микроорганизмите умират и затова хората смятат стерилизираната вода за чиста. Но въпреки че микроорганизмите загиват при процеса на стерилизация, чешмяната вода междувременно се е окислила.

Равнището на окисляване на водата може да бъде измерено с нещо, наричано „оксидационно-редуциращ електрически потенциал”. Окисляването, което е лошо за водата, е процес, при който електроните или се разпадат, или се отделят от молекулите. Редукцията, която е положителна, е обратният процес, при който електроните се приемат от молекулите. Въз основа на измерването на тези флуктуиращи, колебаещи се електрони може да се определи дали изследваната вода ще окисли или ще редуцира други субстанции. Следователно колкото по-слаб е елект-рическият потенциал, толкова по-силна е редукционната способност на водата (т.е. възможността да редуцира други вещества); докато вода с по-висок електрически потенциал е по-вероятно да окислява други вещества. И така, как трябва да се намери „добра” вода с висока редукционна способност? Може да използвате електрически уреди, за да създадете вода със силни редукционни възможности („Кангенова вода”). Съществуват пречиствателни уреди, които йонизират и създават такава вода чрез електролиза.
Уредите за пречистване на водата с алкални и с отрицателни йони също използват подобен механизъм, за да произведат вода с редукционна сила, но, когато в тях се извършва електролиза, по катодите полепват ценни минерали, като калций и магнезий. Така че водата, обработена с електрически ток, може да съдържа повече минерали. По-нататък, когато се осъществява електролизата, се произвежда също и активен водород, който служи за премахване на излишните свободни радикали от тялото. Когато водата премине през тези пречиствателни уреди, хлорът и химичес-ките вещества в чешмяната вода се премахват. В резултат се получава това, което наричам „добра вода” - чиста, алкална вода с много минерали.

Напоследък започна да се говори за малки водни молекули, наричани „клъстъри”*, които трябва да присъстват в добрата вода. Засега мненията са разделени на „за” и „против” тези клъстъри, така че няма ясно становище по този въпрос. Ако разгледаме нещата по друг начин, добра вода означава вода със силна редукционна способност, която не е замърсена с химически вещества. Съществуват много видове и марки минерална вода, както местни, така и вносни. От минералите във водата калцият и магнезият са особено важни за хората. Всъщност е много важен балансът на тези два минерала. Калцият, който навлиза в тялото, не се включва в извънклетъчните течности, а напротив, остава в клетките. Когато се натрупва вътре в клетките, става причина за атеросклероза и високо кръвно налягане. Ако същевременно обаче се приема и достатъчно количество магнезий, това може да предотврати излишното натрупване на калций в клетките.

Допустимото съотношение между калция и магнезия трябва да е 2 към 1. Дълбоководната океанска вода, която съдържа много магнезий и твърда вода, също може да се нарече „добра” вода, защото освен магнезий и калций съдържа и желязо, мед, флуор и други минерали. Между другото твърдостта на водата може да се определи със следната формула: (Количеството калций х 2.5) + (количеството магнезий х 4.1) = твърдост. Ако минералният индекс на водата е под 100, тя се смята за „мека вода", а когато е над 100 - за „твърда”. Но едно нещо трябва да се има предвид при минералните води, бутилирани в пластмасови бутилки - твърде дългото престояване в такива бутилки намалява редукционната сила на водата. Нещо повече, ако пиете само бутилирана минерална вода, това ще ви струва време и пари. За да разполагате с достатъчно добра вода всеки ден –
---------------------------------------------------------------------------------
* Клъстъри - гроздове, натрупвания, купчини (англ.) - бел. прев. както за пиене, така и за готвене, е необходимо да използвате пречиствателен уред със силна редукционна способност.

Освен това, когато се пие студена вода, тялото ви се старае да я стопли, колкото може по-бързо, използвайки различни средства, за да покачи температурата й до равнището на телесната. Фактически, като пиете вода и стимулирате симпатичните нерви, това е част от системата за производство на енергия, която повишава телесната ви температура. Помнете винаги обаче, че ако се опитвате да увеличите изразходването на енергия с пиене на вода, като например вода с лед, която е много студена, ефектът е обратен.

Това е така, защото извънредно студената вода охлажда внезапно тялото, причинявайки диария и други физически проблеми. Напоследък нараства броят на хората, особено на по-младите, със „синдром на ниска телесна температура”; при този синдром телесната температура на някои индивиди е около 35 градуса. Тази ниска температура може да има различни вредни ефекти. Нормалната температура, на един здрав човек е 37 градуса, а когато тя започне да спада, нивото на метаболизма намалява с 50%. Нещо повече, телесната температура, при която раковите клетки може по-лесно да се размножават, е около 35 градуса. Това е така, защото активността на ензимите се забавя, намалявайки по този начин имунните функции на тялото. Ензимите работят по-добре при по-висока телесна температура. Хората вдигат висока температура, тресе ги, защото всъщност телата им се опитват да увеличат имунните си функции. По този начин, освен когато е лято, е по-безопасно да пиете вода с температура около 20 градуса.



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2133424
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930